Kategoriarkiv: Forpleining

Moscow Mule

Det er tid for en Moscow Mule. Mange kjenner nok denne drinken i sitt tradisjonelle kobberkrus. Drinken ble oppfunnet av Wes Price tilbake i 1941. Drinken var et resultat av at Wes Price, som var bartender for John A. Morgan, hadde mye vodka og ingerfærøl på lager som de ikke fikk solgt. John A. Morgan, også kjent som Jack, var mannen bak Cock ‘n’ Bull Products som laget Jack Morgan’s Cock ‘n’ Bull ginger beer som var den opprinnelige ingerfærøla som ble brukt i Moscow Mule. Moscow Mule serveres som tidligere nevnt i et kobberkrus og har sin opprinnelse i at datteren av en russisk metallslager ble sendt til Amerika med et lass av overskuddskrus som igjen ble kjøpt av bareieren. Opprinnelige var krusa laget av ren kobber, men i dag er disse gjerne laget av stål og kobberbelagt. Bakgrunnen for dette er at en Moscow Mule har en pH på 6 eller lavere som løser opp kobber. En kobberløsning på mer enn 1 mg/L er giftig. Man får kjøpt Moscow Mule krus mange plasser i dag så de er ikke vanskelige å få tak i. Før vi kommer til oppskrifta så skal jeg kjapt si et par ord om ingerfærøl. På engelsk så snakker man gjerne om «ginger ale» og «ginger beer». Dette er ikke samme drikk, og en Moscow Mule lages med ginger beer. Jeg har valgt å bruke Fever-Tree Ginger Beer til Moscow Mule. Ved at kombinere tre typer ingefær fra Nigeria, Cochin i India og Elfenbenskysten får Fever-Tree Ginger Beer en dyp, langvarig ingefærkarakter som ikke er søt, og som passer godt til Moscow Mule. Denne er i skarp kontrast til «brusa» vi i Norge gjerne kaller ingerfærøl. Det er mange som sverger til akkurat denne ginger beer’a når de skal lage Moscow Mule. Man får kjøpt Fever-Tree Ginger Beer på Obs, Meny og Spar og sikkert andre plasser. Da er vi kommet til oppskrifta.

 • 4 cl vodka
 • 2 cl fersk limejuice
 • Fever-Tree Ginger Beer
 • Limebåt

Hell vodkaen og limejuicen i kruset, fyll så kruset opp med is, etterfulgt av ingefærøla. Garner (fancy ord for å pynte) med en limebåt. Med andre ord en sykt enkel oppskrift. Enjoy!

Pimm´s

Siden det er vår (i alle fall på kalenderen) og sommer snart så tenkte jeg at jeg skulle legge ut en real britisk drink til å ha i solveggen. Jeg kaller den bare «Pimm´s» for den er basert på Pimm´s No. 1 Cup. Pimm´s er en gin-basert likør på 25%. Pimm´s er ikke noe nymotens greier må du tro. Pimm´s ble laget av James Pimm (1798–1866) første gang i 1823. «Pollista» skriver følgende om smaken: «Søtlig drikk med fint preg av sitrus og krydder, bitter ettersmak. Middels fylde.». Der er mange oppskrifter på en Pimm´s men min er som følger. Jeg har ikke noen eksakt oppskrift her, så jeg anbefaler at man prøver seg litt fram med mengden Pimm’s. Jeg bruker en god «dæsj». I en oppskift jeg fant på nett så opererer de med 4 cl Pimm’s og 12 cl sitronbrus, altså et blandingsforhold på 1:3, men man kan godt prøve seg med 1:4 først. Jeg har enda ikke klart å rote dette til for har man for lite så tilsetter man mer Pimm’s og har man for mye så kjører man på med mer sitronbrus.

 1. Mugge med en del is.
 2. Tilsett en «dæsj» Pimm’s.
 3. Skivet agurk (pass på mengden hvis man ikke er glad i agurk for det setter mye mer smak enn man skulle tro)
 4. Skivet jordbær. Ofte brukes appelsinskiver eller gjerne begge deler.
 5. Mynte
 6. Fyll på med sitronbrus (bruker ofte Sprite selv)
 7. Rør om

Pimm´s er sammen med champagne en av de to offisielle drinkene ved Wimbledon. Det selges faktisk 80.000 pints (1 imperial pint (Storbritannia) = 20 UK fluid ounces ≈ 568 milliliter) på Wimbledon hvert år. Hvis noen er skikkelig fine på det så kan man jo prøve seg på en «Pimm’s Royal Cup» hvor man blander Pimm´s og champagne. Skål!

Pizzabunn

Ingredienser

 • 3 dl lunkent vann
 • 1/2 pk fersk gjær
 • 2 ss olje (bruker raps selv)
 • 1/2 ts salt
 • 7 dl hvetemel
 1. Tilsett oljen (bruker raps selv) til vannet.
 2. Rør gjæren ut i vannet.
 3. Tilsett saltet til melet (pleier å blande det litt fordi det føles rett).
 4. Hell vesken i melet og bland godt. Korriger evt. med litt mel slik at deigen slipper bollen. Den skal ikke være for «klissete».
 5. La den heve til dobbelt størrelse.

Deigen er ikke spesielt salt og ungene elsker den.

Sukkerbrød

Ingredienser

 • 6 egg
 • 2 dl sukker
 • 3 dl hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 1. Pisk egg og sukker i 15 min med elektrisk visper på maks hastighet.
 2. Sikt inn mel og bakepulver i røra.
 3. Bland godt med en slikkepott (ikke noe visp eller annet tull). Få bort melklumper, men ikke rør unødvendig.

Stekes i form (26 cm. Den skal IKKE være smurt) nederst i ovnen i ca. 45 min på 160 grader. Avkjøles i formen til romtemperatur.

Dårlig pisking og blanding fører til dårlig «reising» og det vil ingen ha.