Archives

Kollasj

Her er en del bilder som viser byggeprosessen. Jeg har dessverre ikke flere bilder fra denne vinkelen da viltkameraet tok kvelden.

Hytta er fullført!

Det er en god stund siden det har vært skrevet noe om hytteprosjektet. Siste post var faktisk i september og jeg skal derfor ta en liten oppsummering siden da. Overtakelse skulle være i uke 51 (14-20.12.2020), men på grunn av problemer med kjøkkenleveransen ble overtakelsen flyttet til 22.12.2020, og det var derfor ikke mulig å få bruksløyven på plass før jul som var litt surt. Det var visst Ikea som hadde problemer med å få levert deler av kjøkkenet. Delene som manglet i svart var ikke mulig å skaffe før ut i februar/mars 2021. Løsninga var at det midlertidig ble satt inn hvite deler som senere vil bli byttet ut av folk fra Ikea. På grunn av påske er dette arbeidet nå utsatt til uke 15 (12-16.04.2021). Vi fikk brukt romjula til å møblere og gjøre alt klart i hytta. Det var avtalt med entreprenøren at vi skulle rydde rundt hytta å kaste en del materialer og paller mot at vi fikk bruke containeren til å hive alt annet vi skulle kvitte oss med. Det der var trolig noe av det lureste vi har gjort, for det ble latterlig mye papp og plast fra nye senger og møbler. Faktisk så fylte vi stortsett hele containeren med eget rusk. Bruksløyva var klar torsdag 07.01.2021, og første overnatting i den nye hytta ble da 08.01.2021. Det er tatt mye bilder av byggeprosessen som vil komme i en egen kollasj om litt.

En liten oppdatering

Det er på tide med en liten oppdatering. Det har faktisk skjedd en god del siden siste innlegg 24.06.2020. Tirsdag 18.08.2020 kom første lass med materialer. Arbeiderne startet byggingen av hytta uka etter (uke 34) altså tirsdag 25.08.2020. Det er tatt en haug med bilder underveis i byggingen, men de kommer i et eget innlegg senere. Noe som virkelig har overrasket er hvor utrolig kjapt byggingen går. Allerede onsdag 26.08.2020 kom neste lass med materialer og takstolene ble heist på plass. Vi snakker med andre ord om dagen etter byggestart! Det ser ut til at det aller meste av materialer kommer ferdig kappet og nummerert så det handler vel «bare» om å spikre «byggesettet» sammen. Det er morsomt å se den betydelige framdriften fra dag til dag. Vi har også i perioden (les: uke 34-39) hatt 3 uker byggestopp da arbeiderne har hatt turnusfri. Planen er at bygningen skal være ferdig utvendig i uke 41 (05-11.10.2020). I skrivende stund betyr det om ca. 4 uker. Det er ikke kommet noen endelig tidspunkt for når arbeidet inne starter, men hytta skal etter planen være klar til overtaking uke 51 (14-20.12.2020) hvis det ikke skjer noe ekstraordinært i disse koronatider.

Godkjent plate

I dag fikk vi bekrefta at plata, stripe- og søylefundamenter er godkjente etter inspeksjon fra Familiehytta. Da er alt klart til å starte bygginga. Bare og krysse fingrene for at det skjer snart.

Fargen er avklart

Etter ikke altfor mange runder med oss selv har vi kommet fram til fargen vi skal ha på hytta. Valget landet på en beis fra Tyrilin. Beisen heter Tyrilin Matt Beis og fargen har det kledelige og ikke overraskende navnet «1206 Svarthatten» med tanke på den faktiske fargen. Tyrilin Matt Beis er spesialutviklet for å gi et vakkert matt utseende, og det var dette som var avgjørende for oss når vi valgte beisen. Vi har vært ganske så samstemte i heimen på at vi ikke skal ha en blank, glinsende farge. Beisen kan benyttes på både behandlede og ubehandlede overflater, og trenger ingen grunning. Påføring er som for annen vanlig beis. Beisen er basert på alkydolje og er forsterket med akryl, og gir panelet et langvarig transparent og helmattutseende. Med andre ord ingen glansrefleksjon og dermed ingen glansforskjeller. Beisen inneholder filmkonserverende midler som motvirker vekst av svertesopp, og er meget luktsvak. Da mangler vi bare hytta.

Plata er ferdig støpt!

Endelig bestemte vinteren for å gi seg på fjellet. Vi har flere ganger denne våren hatt problemer med at været rett og slett ikke har vært på vår side. Det har enten regnet for mye eller så har det snødd. Ene gangen arbeidet skulle starte på en mandag bestemte plutselig moderjord seg for å legge ned 30 cm med snø i løpet av helga helt sånn ut av det blå. Vi var ikke trygge på at det skulle gå denne uka heller, men når de som hadde ansvaret for støpinga fjernet all snøen innenfor ringmurene på mandag (18.05.2020) så hadde vi et lite håp. Plata ble meldt ferdig fredag 22.05.2020. Avtalen med hytteleverandøren sier at fra man melder plata ferdig så har firmaet 30 uker på å gjøre den ferdig. For oss så betyr det uke 51. Vi håper selvsagt på at de blir ferdig før den tid. Vi har uansett aldri vært nærmere.

Karlby

Dessverre har benkeplaten Ekbacken mørk eik gått ut av sortementet til Ikea. Vi måtte derfor finne et alternativ. Vi landet på Karlby i valnøtt. Dette er en benkeplate i finer så da slår vi samtidig et slag for bærekraften ettersom man bruker hele treet (også kvister og bøyde deler) i produksjonen. Bedre holdbarhet og bedre for miljøet. Bildet viser Karlby i valnøtt med Hällviken svart vask. Gråfargen er på veggen og svartfargen er på kjøkkeninnredningen. Bildet er satt sammen av foto fra IKEA og gir en pekepinne på hvordan det ser ut.

Ringmur og tilhørende herligheiter

Ringmurer og stripefundament er ferdige, og denne uka fikk også elektriker og rørlegger bunnledninger på plass. Hvis været nå holder seg så er det klart for å støpe plata neste uke. Det vil ta ca. 4 uker fra vi melder til Familiehytta at plata er ferdig støpt til det begynner å skje ting. Familiehytta vil også iløpet av perioden inspisere plata for å sjekke at alt er innenfor toleransekravene som er oppgitt i avtalen.

En liten oppdatering

Det er lenge siden jeg har skrevet noe her på Rosabloggen om det pågående hytteprosjektet vårt. Det betyr ikke at ting ikke har skjedd, men bare at ting har tatt veldig mye lenger tid enn vi hadde sett for oss i vårt naive syn på livet og denne prosessen. Det tok faktisk flere måneder å få målt opp, skilt ut og tinglyst tomta. Vi gikk også på en smell da nærmeste nabo til tomta klarte å skrive en kommentar til nabovarselet som førte til at kommunen brukte nesten 3 måneder istedenfor 3 uker som det normalt ville tatt å få godkjent de nødvendige papira. Dette er på ingen måte kritikk til kommunen da vi kun har opplevd god service fra de. Nok om det. Selve utgravningen og støpingen har flere ganger stoppet opp på grunn av snø og dårlig vær. Vi fikk for eksempel 58 cm med snø i løpet av helga før elektriker og rørlegger skulle legge ned bunnledningen nå før påske. Bare så typisk! Nå ser det ut til at det går vår vei med snøsmelting og finevær så vi satser på at plata er ferdig støypt iløpet av 14 dager. Når plata er klar så håper vi hytteselskapet kan begynne på deres arbeid så fort som mulig. Det hadde vært så fantastisk å få ferdigstilt dette prosjektet i år. Det var forresten veldig morro å se hvor bra denne hyttetomta egentlig er når man fikk fjernet alt av skog og planert den ut. For en utsikt! Vi har forresten etter en lengre tenkepause (har jo ikke akkurat gått fort dette prosjektet) funnet ut at vi skal gjøre to endringer av mer kosmetisk karakter innendørs. Vi har valgt å endre lengderetningen på flisene i yttergangen og legge flisene i forbant. Den største endringen er nok fargen på kjøkkenet. Vi har valgt å gå fra grått til svart kjøkken. På bildet her i innlegget ser dere hvordan dette blir.

Kjøkken

Standard kjøkkenet til hyttemodellen Furutangen er IKEA Bodbyn grå med følgende hvitevarer:

Kjøkkenet blir levert med 80cm høye overskap med profilert list over og under skapene. Over kjøleskapet blir det en foring med ventilasjonsrist. Hvis man endrer plasseringen av koketoppen så er det viktig å tenke på at blir ventilatoren plassert mot innervegg benyttes kullfilter, og ikke avtrekk ut. Under ser man en skisse av hvordan standard kjøkkenet ser ut.

Det er plassert en 120 liter benkebereder i hjørneskapet på kjøkkenet. Vi vurderte denne som for liten for vårt bruk. Det er mulig å oppgradere til en «ekspress» benkebereder, men vi valgte å bytte til en 200 liter bereder og plassere den i boda ute siden den er isolert. Oppgraderingen fra 120 liter benkebereder til 200 liter kostet ingenting, men man må montere en fuktstyrt lekkasjestoppventil som koster kr 3500,-.

Vi har bare gjort en endring på hvitevarene og det er å oppgradere platetoppen til en induksjonstopp. Vi har også bedt om å få en mikrobølgeovn. De to endringene er:

Vi ønsket å plassere ovn og mikrobølgeovn i eget skap så dette ble bestilt i tillegg. Det ene over- og underskap ble også flyttet. Siden vi flytter ovnen så blir det også skuffer under platetoppen.

Kjøkkeninnredningen har følgende tilvalg:

Benkeplaten Ekbacken mørk eik med Hällviken svart vask ser noe slikt ut som på bildet under. Bildet er satt sammen av foto fra IKEA og gir en pekepinne på hvordan det ser ut.

Jeg har ikke bilder av blandebatteriet da dette er noe som leveres av rørleggeren. Det følger ikke med veggplate til å beskytte veggen bak koketoppen. Dette er noe man må fikse selv etter overtakelsen.