Archives

Fargen er avklart

Etter ikke altfor mange runder med oss selv har vi kommet fram til fargen vi skal ha på hytta. Valget landet på en beis fra Tyrilin. Beisen heter Tyrilin Matt Beis og fargen har det kledelige og ikke overraskende navnet «1206 Svarthatten» med tanke på den faktiske fargen. Tyrilin Matt Beis er spesialutviklet for å gi et vakkert matt utseende, og det var dette som var avgjørende for oss når vi valgte beisen. Vi har vært ganske så samstemte i heimen på at vi ikke skal ha en blank, glinsende farge. Beisen kan benyttes på både behandlede og ubehandlede overflater, og trenger ingen grunning. Påføring er som for annen vanlig beis. Beisen er basert på alkydolje og er forsterket med akryl, og gir panelet et langvarig transparent og helmattutseende. Med andre ord ingen glansrefleksjon og dermed ingen glansforskjeller. Beisen inneholder filmkonserverende midler som motvirker vekst av svertesopp, og er meget luktsvak. Da mangler vi bare hytta.

Plata er ferdig støpt!

Endelig bestemte vinteren for å gi seg på fjellet. Vi har flere ganger denne våren hatt problemer med at været rett og slett ikke har vært på vår side. Det har enten regnet for mye eller så har det snødd. Ene gangen arbeidet skulle starte på en mandag bestemte plutselig moderjord seg for å legge ned 30 cm med snø i løpet av helga helt sånn ut av det blå. Vi var ikke trygge på at det skulle gå denne uka heller, men når de som hadde ansvaret for støpinga fjernet all snøen innenfor ringmurene på mandag (18.05.2020) så hadde vi et lite håp. Plata ble meldt ferdig fredag 22.05.2020. Avtalen med hytteleverandøren sier at fra man melder plata ferdig så har firmaet 30 uker på å gjøre den ferdig. For oss så betyr det uke 51. Vi håper selvsagt på at de blir ferdig før den tid. Vi har uansett aldri vært nærmere.

Karlby

Dessverre har benkeplaten Ekbacken mørk eik gått ut av sortementet til Ikea. Vi måtte derfor finne et alternativ. Vi landet på Karlby i valnøtt. Dette er en benkeplate i finer så da slår vi samtidig et slag for bærekraften ettersom man bruker hele treet (også kvister og bøyde deler) i produksjonen. Bedre holdbarhet og bedre for miljøet. Bildet viser Karlby i valnøtt med Hällviken svart vask. Gråfargen er på veggen og svartfargen er på kjøkkeninnredningen. Bildet er satt sammen av foto fra IKEA og gir en pekepinne på hvordan det ser ut.

Ringmur og tilhørende herligheiter

Ringmurer og stripefundament er ferdige, og denne uka fikk også elektriker og rørlegger bunnledninger på plass. Hvis været nå holder seg så er det klart for å støpe plata neste uke. Det vil ta ca. 4 uker fra vi melder til Familiehytta at plata er ferdig støpt til det begynner å skje ting. Familiehytta vil også iløpet av perioden inspisere plata for å sjekke at alt er innenfor toleransekravene som er oppgitt i avtalen.

En liten oppdatering

Det er lenge siden jeg har skrevet noe her på Rosabloggen om det pågående hytteprosjektet vårt. Det betyr ikke at ting ikke har skjedd, men bare at ting har tatt veldig mye lenger tid enn vi hadde sett for oss i vårt naive syn på livet og denne prosessen. Det tok faktisk flere måneder å få målt opp, skilt ut og tinglyst tomta. Vi gikk også på en smell da nærmeste nabo til tomta klarte å skrive en kommentar til nabovarselet som førte til at kommunen brukte nesten 3 måneder istedenfor 3 uker som det normalt ville tatt å få godkjent de nødvendige papira. Dette er på ingen måte kritikk til kommunen da vi kun har opplevd god service fra de. Nok om det. Selve utgravningen og støpingen har flere ganger stoppet opp på grunn av snø og dårlig vær. Vi fikk for eksempel 58 cm med snø i løpet av helga før elektriker og rørlegger skulle legge ned bunnledningen nå før påske. Bare så typisk! Nå ser det ut til at det går vår vei med snøsmelting og finevær så vi satser på at plata er ferdig støypt iløpet av 14 dager. Når plata er klar så håper vi hytteselskapet kan begynne på deres arbeid så fort som mulig. Det hadde vært så fantastisk å få ferdigstilt dette prosjektet i år. Det var forresten veldig morro å se hvor bra denne hyttetomta egentlig er når man fikk fjernet alt av skog og planert den ut. For en utsikt! Vi har forresten etter en lengre tenkepause (har jo ikke akkurat gått fort dette prosjektet) funnet ut at vi skal gjøre to endringer av mer kosmetisk karakter innendørs. Vi har valgt å endre lengderetningen på flisene i yttergangen og legge flisene i forbant. Den største endringen er nok fargen på kjøkkenet. Vi har valgt å gå fra grått til svart kjøkken. På bildet her i innlegget ser dere hvordan dette blir.

Kjøkken

Standard kjøkkenet til hyttemodellen Furutangen er IKEA Bodbyn grå med følgende hvitevarer:

Kjøkkenet blir levert med 80cm høye overskap med profilert list over og under skapene. Over kjøleskapet blir det en foring med ventilasjonsrist. Hvis man endrer plasseringen av koketoppen så er det viktig å tenke på at blir ventilatoren plassert mot innervegg benyttes kullfilter, og ikke avtrekk ut. Under ser man en skisse av hvordan standard kjøkkenet ser ut.

Det er plassert en 120 liter benkebereder i hjørneskapet på kjøkkenet. Vi vurderte denne som for liten for vårt bruk. Det er mulig å oppgradere til en «ekspress» benkebereder, men vi valgte å bytte til en 200 liter bereder og plassere den i boda ute siden den er isolert. Oppgraderingen fra 120 liter benkebereder til 200 liter kostet ingenting, men man må montere en fuktstyrt lekkasjestoppventil som koster kr 3500,-.

Vi har bare gjort en endring på hvitevarene og det er å oppgradere platetoppen til en induksjonstopp. Vi har også bedt om å få en mikrobølgeovn. De to endringene er:

Vi ønsket å plassere ovn og mikrobølgeovn i eget skap så dette ble bestilt i tillegg. Det ene over- og underskap ble også flyttet. Siden vi flytter ovnen så blir det også skuffer under platetoppen.

Kjøkkeninnredningen har følgende tilvalg:

Benkeplaten Ekbacken mørk eik med Hällviken svart vask ser noe slikt ut som på bildet under. Bildet er satt sammen av foto fra IKEA og gir en pekepinne på hvordan det ser ut.

Jeg har ikke bilder av blandebatteriet da dette er noe som leveres av rørleggeren. Det følger ikke med veggplate til å beskytte veggen bak koketoppen. Dette er noe man må fikse selv etter overtakelsen.

Tilvalg

Når man kjøper nøkkelferdig hytte med innvendig «overflatebehandlingspakke» fra Familiehytta så setter det føringer for hva man kan velge av farger på gulv, vegger og tak. Det samme gjelder valg av fliser på bad og i entréen. Man får tilsendt tilvalgslister og panelprøver. Panelprøvene var supre da man fort blir litt lurt av bilder. Til informasjon så ligger det noen flotte interiørbilder av en FH 123 Furutangen på nettsiden til Familiehytta. Fargene på vegger og tak på disse bildene er ikke standard farger som leveres av Familiehytta. Det er heller ikke tømmerpanel i gangen slik som bildene viser. Tømmerpanel leveres som standard bare på stue/kjøkken og som del av utførelsen Tradisjon. Ønsker man tømmerpanel i gangen eller i andre deler av hytta så kan dette leveres mot tillegg i prisen. Tilvalgslisten for fliser har mangelfull informasjon og «dårlige» bilder. Vi fikk vite at det er Megaflis som leverer flisene og da var det bare å ta seg en tur dit å kikke på fliser. Det var heller ikke like enkelt å finne de aktuelle flisene på Megaflis da tilvalgslisten ikke opererte med fullstendige navn på flisene. Jeg har derfor laget en liste med korrekte navn og linker til produktene på Megaflis.no.

Gang:

Bad (gulv og vegg):

Bad (vegg):

Her er bilde av panelprøvene vi fikk tilsendt. De tre øverste prøvene er for gulv, og de fire nederste er vegger og tak. Panelprøvene er merket på baksiden med hva fargen heter.

Når det gjelder farge på trappa til hemsen så er der også litt å velge i. Jeg ramser opp følgende fargevalg:

  • Helt hvitmalt
  • Helt hvitbeiset
  • Hvitmalt med enten brune- eller gråbeisede trappetrinn
  • Hvitbeiset med enten brune- eller gråbeisede trappetrinn

Den største tilvalgslisten er naturlig nok for kjøkkenet. Kjøkkenet og hvitevarene leveres fra IKEA. Produktene på denne tilvalgslisten var lett og finne igjen på IKEA.no. Hva vi har gjort av endringer på kjøkkenet kommer i egen post.

 

FH 123 Furutangen Pluss

Som nevnt i forrige post her på «hyttebloggen» så falt valget på ei nøkkelferdig FH 123 Furutangen Pluss i utførelsen Tradisjon fra leverandøren Familiehytta AS. Jeg har lagt inn noen vitale mål i tabellen under.

BYA104.5 m2
BRA82,6 m2
T-BRA92.2 m2
Lengde12.35 m
Bredde8.85 m
Høyde4.98 m

Plantegningene for hytta (i utførelsen tradisjon) slik den kommer som standard fra leverandøren finner dere her. Vi har sett en hel rekke tilpassninger som folk har gjort på denne hytta. Noen har tatt deler av det ene soverommet og laget en bod inne. Andre tatt deler av begge soverommene for en bod i enden av gangen. Vi har også sett WCen (alt. badstua) ha blitt utvidet med vindu, og noen har laget WC oppe på hemsen. Egentlig er planløsninga ganske så bra slik den er. Den eneste større endringa vi har gjort er å speilvende stua/kjøkken pga. solforholdene på tomta. Det koster ingenting å gjøre denne endringen. Jo mer jeg ser på plantegningene jo bedre liker jeg denne løsninga over den orginale plantegninga, men dette blir jo fort et spørsmål om smak og behag. Under er et bilde klippet fra opprinnelige plantegninga av første etasje.

Her ser dere hvordan hytta blir med speilvendt stue/kjøkken (og utvidet terrasse).

Som jeg nevnte før i denne posten så ble stue/kjøkken speilvendt pga. solforholdene på tomta siden at vi ønsket stuevinduene og terrassa orientert den veien. Som dere ser så er størrelsen på terrassa også utvidet til å gå «rundt» hytta. Der er også en annen fordel med å speilvende stue/kjøkken og det er at man lett kan utvidet kjøkkenet med flere skap siden veggen mot entréen er lengre enn veggen mot bad/wc. Vi har derfor gjort en del endringer på kjøkkenet, men det kommer som en egen post senere. Det vi har sett når vi har letet rundt på nettet etter bilder og inspirasjon er at mange er flinke å legge ut bilder, men de skriver sjelden hva farger, fliser osv. som er brukt og det kan være en liten irritasjon når man finner noe man virkelig liker. Dette har selvsagt Rosabloggen tenkt å gjøre noe med så her blir alt av farger, fliser, og andre løsninger lagt ut etterhvert som det er klart. Den andre endringen vi har gjort er å få tegnet inn en uisolert «bod» på hemsen (kottdør og spongulv) slik at man får mer lagringsplass. Mer om denne løsningen kommer når reviderte tegninger blir oversendt fra Familiehytta. Der er en rekke andre tilvalg og tilpasninger utvendig som Familiehytta har klart hvis man ønsker det og er villig til å betale. Jeg nevner noen:

  • Uttrekt åpent tak over terrasse
  • Uttrekt tak med hems over terrasse
  • Saltak over inngangsparti (dette er med i Pluss-modellen)
  • Takløft
  • Torvtak

Det er også en rekke tilvalg innvendig. Spesielt vil jeg trekke fram overflatebehandling av materialer. Som standard leveres ubehandlede overfalter, men det kan leveres fabrikkbeiset veggpanel, gulv og takbord, malt listverk, dører og tofarget trapp mot et tillegg i prisen. Denne pakken koster i skrivende stund 59.000,- og er bare så sykt verdt det.

Valg av hytte

Det er veldig mange variabler man skal ta hensyn til når man skal velge hytte. Hva er behovet nå, om 10 år, 20 år eller for den del 30 år. Fruen og jeg har hatt mange og lange diskusjoner om hvor stor hytta skal være. Skal man ta hensyn til familie, framtidige barnebarn, slekt og venner, eller handler dette om å bygge en hytte for oss og ikke tenke så mye på andre. Vi har vel slått oss til ro med at det blir en hytte for oss, med gjesterom for ho mor og han far. Jeg må vel være så ærlig å si at jeg har like lite lyst til å låne bort hytta mi som jeg har til å låne bort huset mitt. Det finnes hytter i alle slags størrelser og priser. Å kjøpe en hytte til 5-6-7 millioner er kjempe lett for det finnes så utrolig mange flotte hytter, men siden jeg ikke har vunnet i lotto eller har arvet fra en rik onkel i Amerika så er selvsagt økonomien i det hele utrolig viktig. Faktisk var den helt avgjørende når vi skulle velge hytte. Jeg har ikke tall på hvor mange timer vi har sittet på nett, lest blogger, forum og snakket hytteleverandører for å finne en hytte som passer for akkurat oss. Valget falt på hytteleverandøren Familiehytta AS. Familiehytta AS er et selskap i FH Gruppen som er Norges raskest voksende hus- og hytteprodusent med leveranser fra Familiehytta, Familiehus, Telemarkhytter og Nordlyshytter. Familiehytta har en serie hytter som heter «Familieserien«. Familieserien føyer seg inn blant de budsjettvennlige alternativene i sortimentet til Familiehytta. Valget stod mellom FH 123 Furutangen eller den litt større FH 123 Furutangen Pluss. Det er 100.000,- i prisforskjell på de to hyttene. For disse pengene får man større overbygd terrasse, ekstra WC (alt. badstue), saltak over inngangspartiet, større soverom, større hemsstue, større hemsrom og større bod. Det var spesielt størrelsen på soverommene i første etasje som var avgjørende når vi valgte å gå for Pluss-modellen, dessuten er det jo et pluss å ha et ekstra WC. Man kan velge mellom utførelsene Trend eller Tradisjon. Jeg har klippet sammen et bilde (øverst i denne posten) av de to utførelsene slik at man kan se forskjellen på de to. Velger man utførelsen Tradisjon så får man også tømmerpanel på veggene på stua og kjøkken. Det kommer en egen post om FH 123 Furutangen Pluss, og de endringene vi har gjort.

 

Det lid mot kveld i hytta vår

Det lid mot kveld i hytta vår
og stille skogen drøymer
med’ fjelli høge, trauste står
og heile dalen gøymer
Når skuggar sig frå fjelli blå
og fossen susar langan’ frå
me heile verdi gløymer

Frå peisen lyser elden raud.
Me sit på golv og pute
og høyrer segn om draug og daud
medan det myrknar ute
Me høyrer ljod og vare fet
Kva var det der som skreik og let
-kva skugge der mot rute?

Men otten døyvest i musikk
og vare draumar vaknar
og talen kverv til smil og nikk.
Ein ikkje ordi saknar.
Ja, kvelden gjeng så alt for fort.
Men um vi snart lyt draga burt
so aldri minna blaknar.

Inger Johanne Halsør

Noen har kanskje hørt navnet Inger Johanne Halsør før, men de fleste kjenner henne nok som Inger Hagerup; en av kanskje Norges mest kjente forfattere. Så hva har diktet «Det lid mot kveld i hytta vår» fra 1927 med en Rosablogg fra 2018 å gjøre? Jo, nå skal dere høre. Fruen (eller Keiserinna av Universet som hun kaller seg) og jeg har bestemt oss for å bygge et fattigslig hus på fjellet. Kanskje ikke akkurat «fattigslig» selv om «hytte» på lavtysk faktisk betyr «fattigslig hus». Den klassiske, norske hytta var av beskjeden størrelse, ofte ikke mer enn 30–40 m2 med sparsomlig komfort som sikkert hadde sin sjarme, men der er ikke vi. Nei, vi går for den mer moderne fritidsboligen med høy grad av komfort og susedo. «Susedo?» spør du. Dette er ingen fransk glose, men rett og slett et ord min far har brukt så lenge jeg kan huske om vannklosett. For å sette ting litt i perspektiv så er dette ingen friluftsmann, men en som dro på påsketur og spiste nista 100 meter fra bilen etter å ha kava seg opp en brøytekant på ski. Det er utenkelig at denne mannen skal dra noen som helst sted uten susedo; han kommer jo tross alt fra et møblert hjem. Nok om susedo. Å bygge fritidsbolig er nok ikke det smarteste man gjør øknomisk, men så er ikke dette en investering i penger men i opplevelser og minner akkurat slik Inger Hagerup skriver i diktet over. Siden det nå naturlig nok blir en del innlegg om hyttebygging har jeg laget en egen meny øverst som heter «Hytte». Trykker man på «Hytte» så får man alle innleggene kronologisk og ikke godt blanda inn i mellom resten av innleggene mine på forsida. Nå starter jakta på den perfekte tomta.