Archive | april 2017

Birkebeiner

Jeg åpnet i kveld min første øl fra Rena Bryggeri. Ølet heter Birkebeiner og er en lager på 4,7%. Ølet kommer på en 0,5 liter flaske med porselen kork. Denne øla «popet» virkelig når jeg åpnet den. Den har middels med kullsyre (akkurat passe synes jeg). Er tåket gylden, litt bitter, og har noe som minner om litt røyk. Jeg synes at der er litt mye acetaldehyd. Acetaldehyd (også kalt etanal) er et oksidasjonsprodukt av etanol, og kanskje det mest kjente stoffet som fremkaller bakrus. Det aller siste trinnet før gjæren lager alkohol er overgangen fra pyrodruesyre til alkohol. Stadiet mellom disse to er acetaldehyd, som dufter som grønne epler. De som brygger selv har kanskje kjent denne lukten, og hvis noen lurer på hvordan man blir kvitt den så er løsningen enkel: la gjæren arbeide videre. Normalt vil gjæren under modning eliminere selv den sterkeste duft av grønne epler. Du trenger ikke å ha vanlig gjæringstemperatur for dette, det holder med kaldlagring av ølet – men det må være lagring på gjæren. Om du stikker om og filtrerer ølet for tidlig, kan duften bli hengende ved, med acetaldehyd som bare ligger der og forgjeves venter på gjæren som aldri kommer. Acetaldehyd er forresten kreftfremkallende, men slapp helt av det er nok ikke acetaldehyd fra øl som er problemet, men alt det andre rundt en som avgir dette stoffet. Dette ølet får en midt på treet karakter med meg.