Månedlige arkiver: september 2017

Cornelius

Cornelius fat er mye brukt og jeg er ingen unntak. Jeg bruker de når jeg skal filtrere øl, lagre øl, tilsette kullsyre til ølet. Rett og slett uunnværlig og grunnen til jeg har 4 stk. av de. Jeg har selv bare 19 liter versjonen og har aldri hatt behov for noe mindre. Man kan kjøpe nye Cornelius 19 Liter fra AEB hos Bryggerne til 934 kr og det er vel noe av det billigste jeg har funnet på en stund. I dag er koblingene av samme type (hurtigkoblinger med kule) men det finnes også brukte fat på markedet med bajonettkoblinger. Corneliusfatet har to koblinger merket IN og OUT. CO2 skal kobles på koblingen merket IN mens tappehane med slange el. skal kobles på OUT-koblingen. Det er også koblet et stigrør til OUT-koblingen. Slangekoblingene kobles ved at de trykkes ned på fatkoblingene til det høres et klikk. For å løsne koblingene presses den nederste delen av slangekoblingen sammen samtidig som koblingen trekkes av fatkoblingen. Fatet er også utstyrt med en overtrykksventil i lokket som åpnes ved å dra i ringen festet til ventilen. Hvordan jeg bruker cornelius fat filtrering og tilsetter kullsyre til ølet vil jeg fortelle om i egne innlegg.

CO2

CO2 eller karbondioksid bruker jeg mye av. Ikke bare i bryggingen, men til filtrering, fylling av flasker (Blichmann Beergun V2) og når jeg skal tilsette kullsyre til ølet. Det er i dag enkelt å skaffe seg en flaske med CO2, eller rettere sagt det er enkelt å skaffe seg en tom flaske siden fylte flasker ikke kan sendes som vanlig «pakkepost» etter det jeg har skjønt. Det kan være en idé å sjekke litt rundt på nettet etter de beste prisene på flasker (finnes typisk i 2 og 4 kg versjoner). Du får en 4 kg flaske til rundt 1500 kr. Jeg har en gammel røykdykkerflaske som jeg har hatt i 15 år. Den tar ca 2,5 kg med CO2. I Ålesund kan man få fylt flaskene sine hos Brannvernservice AS. De tar 60 kr pr. kg (inkludert arbeid og mva.). Norbrygg har forresten en liste over stasjoner for fylling av CO2. I tillegg til en flaske så trenger man en regulator. Jeg har en regulator med en utgang som jeg har hatt siden jeg kjøpte CO2-flaska mi. Jeg har montert en manifold med 4 utganger til regulatoren. På to av utgangene har jeg festet hurtigtilkoblinger, en utgang har en JIC 7/16 og den siste er nippelen som var standard på manifolden. Hurtigkoblingene gjør det lett å bytte mellom Blichmann Beergun og filter.

Slanker’n – 35 dager senere (referansenivå)

Det er gått 14 dager siden siste Slanker’n-innlegget her på bloggen. Vekta går fortsatt nedover selv om det har vært noen topper (mye mat og drikke) underveis. Jeg passerte denne uka igjen den letteste (100,7 kg) veiinga jeg hadde i forbindelse med dietten. Kurven under viser de 9 siste veiingene, og den stipla linja er en trendlinje.

Jeg har tatt utgangspunkt i den veiinga hvor jeg var tyngst (104,8 kg) etter gjennomført diett (9 dager senere). Jeg vil for fremtiden forholde meg til denne veiinga (kalt referansenivå eller på newnorsk benchmark) og ikke det som skjedd før eller under dietten. Kurven under viser vektendringen fra dette tidspunktet og 34 dager senere. Den stipla linja er en trendlinje.

Vektreduksjonen er for hele perioden 4,8 kg. Det er 0,96 kg i uka, og 137 g om dagen. Jeg veide på dag 1 av dietten 107,5 kg. Med bakgrunn i en vektreduksjon på 137 g om dagen (som de siste 35 veiingene viser) ville det tatt 49,6 dager å gå ned 6,8 kg som var vektendringen jeg hadde de 13 dagene på diett. Problemet er at jeg gikk fra 100,7 kg til 104,8 kg på 9 dager etter dette. Ser man på vektreduksjonen og den påfølgende vektøkningen så gikk jeg i praksis ned 2,7 kg i forbindelse med dietten. Det ville tatt meg 19,7 dager med en vektreduksjon på 137 g om dagen å gjøre det samme uten dietten. Dette er bare 6,7 dager lenger enn å sulte seg på ekstremdiett.

Houston, we’ve had no problem here

På en innovasjonskonferanse i regi av TAFJORD skulle det bygges modellraketter med tilhørende pynting for deretter å skyte de opp. Jeg fikk ansvaret for å lage en bruksanvisning (på norsk) som var bedre enn den som fulgte med byggesettene da ikke alle er like stødig i engelsk og/eller tysk. Det var da bare å hoppe i det, bygge en rakett, ta bilder underveis og testskyte den selvsagt. Følgende ble bestilt fra Elefun AS (i litt forskjellige mengder):

Motorene vi valgte heter D9-7, og har følgende spesifikasjoner:

  • Lengde: 70mm
  • Diameter: 18mm
  • Totalt momentum ca.: 19,5 Ns
  • Thrust: 8,7 N
  • Thrust varighet: 2,1 s
  • Forsinkelse: 7 s

Forsinkelsen er den tiden det tar mellom rakettkraften stopper, og motorstøt for at fallskjermen skytes ut. Lette modeller behøver lang forsinkelsestid, mens tunge modeller behøver kort. På produsentens hjemmesider fant jeg dette bildet som beskriver de ulike motorkarakteristikkene.

Siden vi snakker om motorer så kan jeg si et par ting om hva bokstavene og tallene i motornavnet betyr. Noen ser kanskje sammenhengen ut i fra spesifikasjonene over, men det er greit for de uinnvidde å få litt informasjon alikevel. Ser man på motorkoden «D9-7» så betyr D’en den totale kraften målt i Newton-sekunder (Ns). En D-motor er opp til dobbelt så sterk som en C-motor som igjen betyr sånn ca. dobbelt så stor flygehøyde. 9-tallet i motorkoden viser motorens gjennomsnittlig skyvekraft og hvor fort raketten flyr. Verdien måles i Newton (N). Det siste tallet (som her er 7) er som tidligere nevnt forsinkelsen fra motoren stopper til fallskjermen skytes ut. Tallet kan også være 0, som betyr ingen forsinkelse. Denne motoren brukes typisk til flertrinnsraketter eller andre spesielle bruksområder. Man vil også se motorer som har bokstaven «P» som forsinkelse. Disse motorene er «plugged» og har ingen utskytningsfunksjon for fallskjermer. Fallskjermen må da istedenfor løses ut elektronisk. Motorkoder gjelder ikke bare for modellraketter. I skrivende stund er Saturn V verdens kraftigste rakett. Denne raketten har motorklassifisering AG.

Jeg skal ikke her bruke noe tid på å forklare selve byggingen (som egentlig er ganske rett fram), men legger heller ut veiledningen som jeg har laget i form av en PDF. Jeg vil derimot fortelle litt om hvordan første oppskytning gikk, for det var egentlig sykt bedre enn jeg hadde trodd. Det er alltid litt spennende når man står der på «standplass» og utskytningskontrolleren er armert. Det tar et lite sekund eller to fra du trekker av til motoren tenner skikkelig som kan føles litt som en evighet. Med et «swooooch» så setter raketten avgårde. Den går sykt fort og et par sekunder senere så ser du den knapt igjen. Den flyr flere hundre meter opp i lufta. Det tar som sagt 7 sekunder fra motoren brenner ut til fallskjermen skytes ut. Hver gang man sender opp en rakett så er jo spørsmålet om fallskjermen vil åpne seg som den skal. Det er jo mye som kan gå galt med ting som henger seg opp eller surrer seg fast. Det gikk heldigvis bra og skjermen løste seg fint ut. Raketten dalte overraskende rett ned slik at vi lett fant den igjen.

Hvor høyt raketten kom er tilnærmet umulig å si fra den posisjonen hvor vi stod – som var rett under den. Man får kjøpt elektronisk nyttelast som kan gi svar akselerasjonen og høyden til raketten, men da bør man virkelig finne igjen raketten da disse instrumenta ofte koster mye mer enn raketten.

Hvis noen er på jakt etter en ny hobby, og gjerne noe for voksne og barn sammen så anbefaler jeg virkelig dette. Små raketter slik som det er snakk om her koster ikke skjorta og er veldig morro. Rakettene kan også pyntes med klistrelapper og/eller spraymales slik at de blir skikkelig fancy.

Oksygenløselighet

I innlegget «Oksygenering» ble det snakket om mengden med oksygen i vørteren, og jeg tenkte at jeg skulle utfylle dette litt mer i innlegget her. Mengden gass som maksimalt kan løses i rent vann (altså løseligheten til gassen) styres av to parametre: partialtrykk og temperatur. Partialtrykk er ikke noe man kan måle direkte, men noe man regner ut. Oksygenmengden i luft på ca. 21 %, og ved 1 atmosfæres trykk (1 atm eller 760 mmHg) vil da partialtrykket av oksygen være 0,21 atm. Jo høyere partialtrykk, jo høyere løselighet. Bytter man ut all luften i beholderen med oksygen vil partialtrykket bli 1 atm (gitt at man ikke setter på ekstra trykk). Det samme gjelder om man bobler gassen inn. Da vil altså løseligheten øke. Når det gjelder temperatur øker løselighet for de aller fleste gasser, inludert oksygen, når man senker temperaturen til vannet. Urenheter i vannet (øl = urent vann) vil også kunne påvirke løseligheten. Så hvorfor skal man da riste/røre på vørteren når det verken øker partialtrykket eller senker temperaturen? Svaret er at løsingen tar tid. Det øverste laget med vørter vil fort bli «mettet», altså nå maksimalt O2-innhold ganske fort, og reaksjonen vil stoppe opp. Når man rister eller rører byttes hele tiden vørteren som er i kontakt med luften ut, og man får løst mer gass fortere. Bobler man gassen inn fra bunnen vil boblene med gass flyte oppover, og komme i kontakt med mye av vørteren. Så er skum en indikator på mye oksygen? Nei, det sier egentlig bare noe om vørterens evne til å holde på bobler/skum. Vørteren som utgjør skummet vil imidlertid inneholde maksimal mengde av oksygen for den gassammensetningen og temperaturen du har. Mengden skum er altså en omtrent like dårlig indikator på oksygeninnhold, som aktivitet i gjærlåsen er på ferdig gjæring. Løseligheten av oksygen i vann er mindre enn mange tror. For 20 ºC vil man med vanlig luft ikke klare å løse mer enn 9 mg/L (9 ppm) O2. For CO2 derimot er løseligheten mye større; hele 1.69 g/L (1690 ppm) hvis man har 1 atm med ren CO2 ved 20 ºC.

ºCmg/LºCmg/L
014,601310,60
114,201410,40
213,811510,10
313,45169,90
413,09179,70
512,76189,50
612,50199,40
712,20209,20
811,90219,00
911,60228,80
1011,30238,60
1111,10248,50
1210,80258,40
Oksygenløsligheten (mg/L) i ferskvann ved 760 mmHg

Naboens nabofest 2017

Lørdag 19.09.2017 ble årets Naboens nabofest arrangert her i Mauseidvåg og Fiskarstrand. Det er første gang jeg er med på et slikt arrangement så jeg visst egentlig ikke helt hva jeg gikk til. Nå skal det sies at jeg har vært med på å arrangere og planlegge denne festen så jeg visste jo inngående hvordan ting henger sammen og hva som skal til, men det er utrolig spennende å se alt falle på plass. Man vet jo aldri hvordan det vil gå fra man sender ut brev til de enkelte husstandene om ansvar, tidsplaner og «hemmelige konvolutter», og til gjestene står der på døra di. Det verste som kan skje er at noen som har ansvar for middag e.l. ikke har gjort det de skal, eller ikke er hjemme, når det står 6 svette syklister på døra og ingen servering får. Vi hadde en hendelse i år hvor nettopp dette ble en case, heldigvis var det med fordrinken. Jeg sier heldigvis fordi gruppa var løsningsorientert og syklet videre til en av deltakerne i gruppa som hadde gjort klar litt drikke til senere på kvelden. Det er selvsagt veldig dumt at slikt skjer, men man må jo stole på at folk gjør det de har sagt de skal gjøre og betalt for. Det største problemet rent logistikkmessig var at gruppa ikke fikk de hemmelige konvoluttene sine. Dette er konvolutter som skal deles ut før neste etappe og forteller hvor og hvem den enkelte skal til. Noen kjappe telefoner til arrangementskomitéen og ting ordna seg til slutt. Nå var ikke dette den eneste hikken vi hadde i forbindelse med organiseringa. Etter at alle informasjon var sendt ut meldte 2 husstander frafall 1 uke før arrangementet. Dette skaper selvsagt veldig mye støy, men det ble løst ved at vi i arrangementskomitéen steppet inn der det var frafall. Etter flere dager med monsunregn så glimret værgudene til med et strålende vær. Fruen og jeg heiv oss på nyvaska og pynta sykler og satt av gårde. Nå var det ikke lange veien til første stopp da vi bare skulle 200 meter bort i gata. Det første stoppet var fordrink, og der fikk jeg jaggu meg en gin tonic – ikke akkurat feil start på kvelden. Stemninga var veldig god og tida bare fløy avgårde. De hemmelige konvoluttene ble utlevert av vertskapet, og åpnet med andakt. Det er to ting man er opptatt av når man leser det som står der. Hvem man skal til (er det noen man kjenner) og er det langt dit. Fruen og jeg var de to første gjestene på det neste stoppet, men det tok ikke lange stunda før den ene etter den andre dukket opp. Det var god stemning og vertskapet hadde dekket flott på. Forretten var tapas med tilhørende deilige drikker. Det var naturlig å spørre hvor folk hadde vært og hva de hadde fått. Et av parene var berørt av den tidligere nevnte episoden men de insisterte på at dette ikke var noe å tenke på – det var sånt som skjer. Det var selvsagt godt å høre når man sitter der som arrangør. Tida gikk og plutselig dukket det opp nye konvolutter som skulle åpnes. Denne gangen ble det en litt lenger sykkeltur, men det gjort bare godt etter all tapasen. Det er en utrolig god følelse når man blir tatt i mot med åpne armer alle plasser man drar, og middagen var ingen unntak. God mat og drikke og før man vet ordet av det så kom vertinnen med nye konvolutter. Det var da tid for dessert, og det var bare å hive seg på sykkelen igjen. Dette skulle bli den lengste etappen og det tok «noen» minutter i god driv før vi var framme. Desserten var ei himla god browniekake med friske bær og krem. Alle hadde virkelig lagt sin flid i vertskapsrollen med flott og kreativ oppdekning, nydelig mat med alt fra bacalao, meksikansk, tapas og gryter, hjemmebrygget øl, god drikke og smakfulle drinker. Alle visste at det skulle være fest til slutt hvor alle skulle møtes, men ingen visste hvor dette skulle være og hva som skulle skje. Med bakgrunn i antallet påmeldte husstander og innbetalte midler bestemte «festkomitéen» seg for en skikkelig naustfest. Det ble bygget en scene i nauset og lokalet ble pyntet og gjort i stand etter alle kunstens regler. Det ble rett og slett virkelig flott med en lun og fin atmosfære. Perfekt for det innleide og svært så lokale bandet Magnolia Red. Bandet er «nystartet» i sjangeren americana/indie/rocke etc. Materialet er i hovedsak egenkomponert og sounden er gitarbasert og variert. Bandet er Roy Jostein Fiskerstrand (git/vok), Frank Bjørdal (git/vok), Eyvind Magnus Solberg (bass/vok) og Ronny Blomvik (trommer). Det hele ble en utrolig flott opplevelse og konsert. Festen varte for noen få av oss til kl. 05. Det er det virkelig respekt av når det hele begynte 12 timer tidligere kl. 17. Det ble fyrt opp grill og servert pølser i en rekke varianter utpå natta hvis noen av en eller annen grunn skulle ha blitt sulten igjen. Vi har fått veldig mange god tilbakemeldinger på arrangmentet, og vi har tatt litt lærdom på hva som fungerer og hva som fungerer mindre bra. Summa summarum så ble dette en kjempe hit, og folk har allerede begynt å snakke om neste år.

Yieryi DR-402

Jeg mener alle bryggere bør ha et refraktometer. Et refraktometer brukes til å måle SG (Specific Gravity) altså hvor mye sukker det er i vørteren. Det fine med et refraktometer kontra et hydrometer (oechslevekt) er at man bare trenger noen få dråper vørter når man måler. Man kan også ta varm vørter rett fra kokekaret og måle direkte i refraktometeret, for å bedømme om man skal tilsette ekstra maltekstrakt eller vann for å treffe riktig OG (Orignial Gravity). OG måles etter at vørteren er kokt og viser hvor mye sukker som er i vørteren før gjæring. Ønsker man å måle FG (Final Gravity) ved hjelp av refraktometeret kan man det ved å bruk en kalkulator (Part II). FG er mengden sukker i vørteren etter gjæringen er over. Når man har OG og FG kan man regne ut ABV (Alcohol By Volume). Mange bryggerier bruke denne formelen for å finne alkoholprosenten:

ABV = (OG – FG) * 131

For brygg med en ABV over 6% brukes gjerne følgende formel:

ABV = (1,05 / 0,79)((OG – FG) / FG) * 100

Jeg lenge hatt lyst på et digitalt refraktometer, men har ikke hatt spesielt lyst til å ta kostnaden med nettopp et slikt instrument da de fort blir dyre. Ved en tilfeldighet kom jeg over et produkt hos Bryggerne (Fuzzer AS) til den nette sum av 1499 kr (nedsatt fra 1699 kr). Det heter «Perfect Brew Digital Refractometer DR-402» og ser veldig OEM ut. Når noe ser OEM ut så er det bare en ting å gjøre og det er å finne produktet fra andre leverandører. Det holdt å google «refractometer DR-402» og Aliexpress.com poppet opp med «Yieryi DR-402». Tilbakemeldingene på produktet så ok ut så da var det bare å trykke på «kjøp»-knappen og vips så kommer det en pakke fra Kina.

Her er spesifikasjonene klippet fra manualen:

MåleområdeMin. inndelingNøyaktighet
Brix 0-50%0.10%+/-0.2%
1.000-1.130SG0.001SG+/-0.002SG

 

Slanker’n – 29 dager senere

Enda en uke er gått med daglige veiinger. Jeg passerte denne uka den letteste (100,7 kg) veiinga jeg hadde i forbindelse med dietten som var dagen etter gjennomført diett, men så avslutta jeg uka med en kraftig vektøkning. På veiing 8 gikk jeg opp 1,7 kg!! Dette har sin naturlige forklaring i en 4-rettersbryllupsmiddag og tilhørende herligheter. Kurven under viser de 9 siste veiingene, og den stipla linja er en trendlinje.

Det blir nå spennende å se hva som skjer i dagene framover, og hvor lang tid det tar og komme seg ned under 100,7 kg igjen.

Oksygenering

Oksygenering handler om å tilføre oksygen til vørteren før man tilsetter gjæren. Nok oksygen er avgjørende for at gjæren skal trives. Det er flere måter å tilføre oksygen til vørteren. Noen plasker med slangen når vørteren skal overføres til gjæringstanken, andre har vørterlufter som er en liten «dings» som settes på enden av den samme slangen og vørteren spruter ut i en fin vifteform for mer overflate og bedre oksygenopptak. Det er veldig vanlig å riste gjæringstanken i x antall sekunder/minutter mens andre sverger til akvariepumper (eller andre pumper for den del) til å blåse luft direkte eller gjennom en oksygeneringsstein inn i vørteren. Når er det ikke bare bare å riste en 20-30 liter med vørter i en tank, og tilføring av luft gjennom pumper har også sine begrensninger. Man må ikke glemme at ren, tørr luft ved bakkenivå bare er 20,95% oksygen, og resten er for det meste nitrogen. Når du rister inn luft så vil du maks klare å få inn rundt 8 ppm oksygen, som regel mindre. I følge de som driver mye med gjær så er 11–14 ppm flott for ales. 13–16 ppm er glimrende til lager, og sterkere øl trenger gjerne noe mer. Det er også forskjeller mellom ulike gjærstammer. Den eneste måten å få tilført nok oksygen til vørteren blir da å bruke rent oksygen. Jeg har skaffet meg en regulator m/flowmeter fra Bryggselv AS (jeg anbefaler virkelig å handle med de) som passer på oksygenflaskene som man får kjøpt på Jula. Flaskene er på 930 ml og heter Oxyturbo Oxygen og brukes til sveising. Flasken koster 299 kr og er en engangsflaske. Noen synes nok dette er litt dyrt, men eneste andre alternativ er å skaffe seg en større flaske og de koster gjerne 3-4000 kr + regulator. Å fylle flasken vil koste rundt 7-800 kr. Nå er det ikke alle plasser man får fylt ren oksygen og da må man legg til frakt i beregningen. Her er det bare snakk om hvor mye penger man vil legge i løsningen. Tilbake til Oxyturbo-flasken. Flaska er på 930 ml og 110 bar som ved 15 °C (romtemperatur) gir 102,3 liter oksygen. Jeg tilfører oksygenet gjennom en oksygeneringsstein på 0,5 micron. På 25 liter vørter setter jeg regulatoren på 2 l/min i 60 sek. Ved hjelp av et oksygenmeter (jeg eier et AZ8403 fra AZ Instrument Corp.) måler jeg da typisk 15 ppm som passer for det meste av øl.

Merking av flasker – BottleMark

Siden jeg nevnte proffe flaskekorker og etiketter i innlegget «Merking av flasker» så tenkte jeg å skrive om en slik tjeneste som jeg har brukt. Selskapet er amerikansk og heter BottleMark. Det er på nettsiden deres enkelt å designe seg en kork. Man laster opp et bilde, velger fargen på korka og vips så er korka klar til bestilling. Bildet til høyre er en svart kork med «urskiva» til en Garmin Forerunner 735XT som jeg har kjøpt meg. Prisen er $0,14 pr. stk. om du bestiller 1 eller 1000, og internasjonal frakt kommer på $22,38. I skrivende stund blir det 2,92 kr pr. kork (med frakt). Jeg har holdt meg under momsgrensa (350 kr inkl. frakt) så jeg slipper moms på morroa. BottleMark tilbyr også etiketter som er vannfaste og som visst enkelt kan taes av flaskene. Jeg har ikke selv kjøpt eller prøvd etikettene. Etikettene koster $0,60 pr. stk. og man må bestille minst 6 stk (perfekt for en 6-pack visst).