Månedlige arkiver: september 2018

Det lid mot kveld i hytta vår

Det lid mot kveld i hytta vår
og stille skogen drøymer
med’ fjelli høge, trauste står
og heile dalen gøymer
Når skuggar sig frå fjelli blå
og fossen susar langan’ frå
me heile verdi gløymer

Frå peisen lyser elden raud.
Me sit på golv og pute
og høyrer segn om draug og daud
medan det myrknar ute
Me høyrer ljod og vare fet
Kva var det der som skreik og let
-kva skugge der mot rute?

Men otten døyvest i musikk
og vare draumar vaknar
og talen kverv til smil og nikk.
Ein ikkje ordi saknar.
Ja, kvelden gjeng så alt for fort.
Men um vi snart lyt draga burt
so aldri minna blaknar.

Inger Johanne Halsør

Noen har kanskje hørt navnet Inger Johanne Halsør før, men de fleste kjenner henne nok som Inger Hagerup; en av kanskje Norges mest kjente forfattere. Så hva har diktet «Det lid mot kveld i hytta vår» fra 1927 med en Rosablogg fra 2018 å gjøre? Jo, nå skal dere høre. Fruen (eller Keiserinna av Universet som hun kaller seg) og jeg har bestemt oss for å bygge et fattigslig hus på fjellet. Kanskje ikke akkurat «fattigslig» selv om «hytte» på lavtysk faktisk betyr «fattigslig hus». Den klassiske, norske hytta var av beskjeden størrelse, ofte ikke mer enn 30–40 m2 med sparsomlig komfort som sikkert hadde sin sjarme, men der er ikke vi. Nei, vi går for den mer moderne fritidsboligen med høy grad av komfort og susedo. «Susedo?» spør du. Dette er ingen fransk glose, men rett og slett et ord min far har brukt så lenge jeg kan huske om vannklosett. For å sette ting litt i perspektiv så er dette ingen friluftsmann, men en som dro på påsketur og spiste nista 100 meter fra bilen etter å ha kava seg opp en brøytekant på ski. Det er utenkelig at denne mannen skal dra noen som helst sted uten susedo; han kommer jo tross alt fra et møblert hjem. Nok om susedo. Å bygge fritidsbolig er nok ikke det smarteste man gjør øknomisk, men så er ikke dette en investering i penger men i opplevelser og minner akkurat slik Inger Hagerup skriver i diktet over. Siden det nå naturlig nok blir en del innlegg om hyttebygging har jeg laget en egen meny øverst som heter «Hytte». Trykker man på «Hytte» så får man alle innleggene kronologisk og ikke godt blanda inn i mellom resten av innleggene mine på forsida. Nå starter jakta på den perfekte tomta.

Relay Cycle Timer

Jeg kom borti følgende problemstilling her om dagen: «hvordan starte en rørvifte hvert 15 minutt og la den gå i 30 sekunder, og så gjenta operasjonen». Det er mange veier til Rom har jeg hørt, og noen tenker helt sikkert at en Raspberry Pi med et rele kan fikse dette, eller man bygger noe helt selv som i og for seg kan være festlig nok. Ja, det vil helt sikkert gått fint, men jeg ønsket å gjøre det enklere – mye enklere. Nå var det ikke kostnadene som var årsaken til det tekniske veivalget selv om jeg sparte meg noen hundre-lapper i forhold til en Raspberry Pi. Jeg vil bort fra vedlikeholdet av den tekniske løsningen. Skiten skal rett og slett bare virke – ALLTID. Jeg trengte det som på newnorsk heter en «Relay Cycle Timer». Jeg bestemte meg fort for en Omron DH48S-S. Jeg har gode erfaringer med andre produkter fra Omron og denne kostet meg latterlige 100 kr (med frakt) fra DX.com. Dette er helt sikkert en piratkopi da orginale Omron-produkter gjerne koster 10-20 ganger mer, men for bruk i heimen til proof of concept så fungerer det greit. Man finner helt sikkert dette produktet enda billigere andre plasser, men jeg skulle ha noen annet fra DX.com så da ble det slik denne gangen. Enheten er veldig enkel å forholde seg til. Man stiller inn intervallene (som for meg blir hvor ofte og hvor lenge viften skal gå) ved å trykke på små pluss og minus knapper. Tallene går fra 00 til 99 og man kan velge S (sekunder), M (minutter), H (timer) osv. Jeg har lagt inn de mulige intervallene i tabellen under.

InnstillingTid
0.1S0.1s - 9.9s
S1s - 99s
10S10s - 990s
0.1M0.1m - 9.9m
M1m - 99m
0.1H0.1h - 9.9h
H1h - 99h

Trykk på bildet for en større versjon.

På bildet ser dere hvordan jeg har koblet strøm og rørviften fra Biltema til enheten. Denne enheten har også muligheter for å «resette» tellerne (les: starte på nytt) og for å pause nedtellingen ved hjelp av brytere, men det var ikke noe tema for meg. Løsningen har nå stått og gått i snart 14 dager uten noe som helst hikke. Det finnes en verden av muligheter med et slikt rele. Hva med å kunne starte en akvariepumpe, en lyskilde eller en tåkelur i 10 sekunder hver time. Gode greier!