Månedlige arkiver: november 2020

Julepoesi

Det er lenge siden jeg har glimta til med noe poesi på Rosabloggen så da tenkte jeg at det var på tide med et lite juledikt. Nå skal jeg ikke skryte på meg å ha skrevet dette mesterverket for det er nemlig larviksforfatteren Dagny Holm som har gjort. Nyyyt!

Jul

Julestri og julestrev,
julekort og julebrev,
julebakst og julehandel,
julegrøt med julemandel,
julenisse, julehelg,
julereinsdyr (ikke elg!)
juleglede, julerose,
julegodt i julepose,
julenek og juleved,
julelys på juletre,
julekveite, juletorsk,
juleribbe (typisk norsk),
julepynt og julestas,
julestress og julemas …
Men plutselig så er det jul,
og engler daler ned i skjul
med fred til store og til små,
for deilig er den himmel blå.
Så tennes lys i alle hjem.
Et barn er født i Betlehem.

The Griswolds Mark II

Da er det snart jul igjen og julelysa tennes i de tusen hjem. Vi her hjemme pleier å tenne julelysa på huset 1. advent, men i år var vi litt i stuss om vi skulle tenne lysa før. Det var overraskende mange som tente lysa sine tidligere (les: allerede i november). Jeg pleier å være blant de første som tenner i nabolaget, men i år ble jeg trolig en av de siste. Hva som er bakgrunnen for den premature tenninga vet jeg ikke, men jeg vet at psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes kom med en oppfordring i november om å bare tenne julelysa (eller vinterlys som hun også kaller dem) når du føler for det. Jeg har lagt ved en link til artikkelen her. Jeg har før om åra brukt et astronomisk tidsur til å styre julelysa på huset. Du kan lese mer om denne løsninga i innlegget «The Griswolds«. I år så gjorde jeg en endring på styringa av lysa og erstatta det astronomiske tidsuret med et par Z-Wave+ Fibaro FGWPF-102 veggplugger som er styrt av min Athom Homey Pro (du finner et innlegg om den her). Bakgrunnen for at jeg byttet til en smarthusløsning er rett og slett den fleksibiliteten som dette gir. Jeg har nå på en enkel måte muligheten til å styre lysa slik jeg ønsker. Denne styringa er selvsagt helt uinteressant for de som lar lysa brenne døgnet rundt i en måned eller to. Jeg må være så ærlig at jeg slukker lysa når jeg ikke har noe glede av dem som når jeg f.eks. sover eller er på jobb. Det som smarthusløsningen tillater er at jeg nå kan styre når lysa lyser på den enkelte dag. Det er jo gjerne noen dager hvor man ønsker at lysa gjerne skal være på hele dagen. Jeg har klippet sammen et bilde av hvordan en slik flow i Homey’en kan se ut her. Denne flow’en her kjører hvert 15. minutt og der er ingen sjekker om julelysa allerede er på eller av. Der er sikkert noen flow-ninjaer som vet om en bedre måte å gjøre dette på, men den funker og det er godt nok for meg.

Teletype Network

Bare så det er sagt så blir dette en skikkelig «geek out«. Vi skal snakke om en gammel protokoll (RFC 15) fra 1969, utvidet i RFC 855 i 1983, og standardisert av Internet Engineering Task Force (IETF) i Internet Standard STD 8. Vi snakker om Telnet («teletype network»). Kort oppsummert så er det en toveis interaktiv tekstorientert (7-bit ASCII) klient-server protokoll som kommuniserer over Transmission Control Protocol (TCP) port 23. Opprinnelig så gikk trafikken over Network Control Program (NCP) protokollen som ble brukt av tidlig Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET). Protokollen er ukryptert og er i dag på mange måter erstattet av Secure Shell (SSH) protokollen som først ble utgitt i 1995. Den eldre protokollen brukes i disse dager bare i sjeldne tilfeller hvor SSH eller andre moderne protokoller ikke støttes. Nå skal det sies at jeg fortsatt bruker telnet til feilsøk av for eksempel Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Nederst i Wikipedia-artikkelen ser man et eksempel på hvordan telnet kan brukes mot SMTP-porten (TCP port 25) på en e-postserver. En liten digresjon når vi snakker om feilsøk. Jeg hører stadig vekk at noen forsøker å «pinge» (telnet er forresten også er verb hvis man lurer på det) en maskin, men den svarer ikke så da er konklusjonen at den er av/død. Når folk snakker om ping så er det en applikasjon som benytter seg av Internet Control Message Protocol (ICMP) protokollen til å sende såkalte type 8 (Echo) «pakker». Det som er problemet er at mange brannvegger (også den lokale på maskinen) kan blokkere ICMP-trafikk og da oppleves det som at pakkene ikke kommer fram selv om maskinen er på lufta. Nok om ICMP. Telnet-klienten (programvaren) finner man stortsett på alle plattformer. I eldre Windows-versjoner så var telnet en standard DOS-kommando, men i nyere Windows-versjoner må denne installeres. Selv foretrekker jeg å bruke PuTTY som klient. PuTTY er også en SSH-klient hvis man skulle trenge noe slikt. For at denne artikkelen skal gi noe mening så må vi snakke litt om tegnsettet American Standard Code for Information Interchange (ASCII), eller rettere sagt ASCII-kunst. ASCII-kunst er kunst/tegninger laget av tegn i ASCII-tegnsettet. Under ser dere et eksempel på en hund jeg fant på nettsiden ASCII Art Archive.

  __      _
o'')}____//
 `_/      )
 (_(_/-(_/

Og nå kommer vi til sakens kjerne og hva denne artikkelen faktisk handler om og det er Star Wars og konkret episode IV – A new hope fra 1977. Noen har laget filmen (riktig nok ikke hele filmen enda) i ASCII og det eneste man trenger å gjøre for å se den er å telnete inn på towel.blinkenlights.nl (kommandoen er: telnet towel.blinkenlights.nl). Enjoy!

Gresskar anno Domini 2020

Among Us

Det ble en annerledes Halloween-feiring for oss som det ble for veldig mange andre i år. Nabolaget ble enig om at den vanlig vandringa fra dør til dør skulle avlyses. Det sier litt om hvilke tider vi lever i når man sier til ungene, som har gledet seg et år siden sist Halloween, at det ikke blir noe vanlig feiring på grunn av smittevern, og de bare svarer OK. Nok om korona og pandemi for dette innlegget skal egentlig handle om det som etterhvert har blitt en aldri så liten tradisjon. Jeg må innrømme at jeg var inne på tanken å droppe gresskaret i år på grunn av feiringens art, men da fikk jeg opplyst fra flere hold at det blir ikke Halloween uten gresskar så da var det bare å hive seg rundt. Når jeg spurte om innspill om hva som er hippt i år fikk jeg til svar «Impostor» fra dataspillet «Among Us». For de som ikke kjenner spillet så har jeg en link til utgiveren her. Jeg kjente til spillet fra før og min umiddelbare tanke var at dette blir for enkelt på grunn av grafikken i spillet er veldig enkel, og for en som har hatt et gradvis økning i vanskelighetsgrad fra år til år så føltes dette som et steg i feil retning. Etter en lenger tenkepause kom jeg opp med at jeg skulle prøve meg på en Baby Yoda fra Disneys superserie The Mandalorian som blant annet sendes på Disney+. Jeg kom av ulike grunner litt vel seint i gang med skjæringen på Halloween så resultatet lider litt under det, men jeg må si meg jevnt over fornøyd med resultatet. Trykk på bildet av gresskaret og nyt!