Oksygenering

Oksygenering handler om å tilføre oksygen til vørteren før man tilsetter gjæren. Nok oksygen er avgjørende for at gjæren skal trives. Det er flere måter å tilføre oksygen til vørteren. Noen plasker med slangen når vørteren skal overføres til gjæringstanken, andre har vørterlufter som er en liten «dings» som settes på enden av den samme slangen og vørteren spruter ut i en fin vifteform for mer overflate og bedre oksygenopptak. Det er veldig vanlig å riste gjæringstanken i x antall sekunder/minutter mens andre sverger til akvariepumper (eller andre pumper for den del) til å blåse luft direkte eller gjennom en oksygeneringsstein inn i vørteren. Når er det ikke bare bare å riste en 20-30 liter med vørter i en tank, og tilføring av luft gjennom pumper har også sine begrensninger. Man må ikke glemme at ren, tørr luft ved bakkenivå bare er 20,95% oksygen, og resten er for det meste nitrogen. Når du rister inn luft så vil du maks klare å få inn rundt 8 ppm oksygen, som regel mindre. I følge de som driver mye med gjær så er 11–14 ppm flott for ales. 13–16 ppm er glimrende til lager, og sterkere øl trenger gjerne noe mer. Det er også forskjeller mellom ulike gjærstammer. Den eneste måten å få tilført nok oksygen til vørteren blir da å bruke rent oksygen. Jeg har skaffet meg en regulator m/flowmeter fra Bryggselv AS (jeg anbefaler virkelig å handle med de) som passer på oksygenflaskene som man får kjøpt på Jula. Flaskene er på 930 ml og heter Oxyturbo Oxygen og brukes til sveising. Flasken koster 299 kr og er en engangsflaske. Noen synes nok dette er litt dyrt, men eneste andre alternativ er å skaffe seg en større flaske og de koster gjerne 3-4000 kr + regulator. Å fylle flasken vil koste rundt 7-800 kr. Nå er det ikke alle plasser man får fylt ren oksygen og da må man legg til frakt i beregningen. Her er det bare snakk om hvor mye penger man vil legge i løsningen. Tilbake til Oxyturbo-flasken. Flaska er på 930 ml og 110 bar som ved 15 °C (romtemperatur) gir 102,3 liter oksygen. Jeg tilfører oksygenet gjennom en oksygeneringsstein på 0,5 micron. På 25 liter vørter setter jeg regulatoren på 2 l/min i 60 sek. Ved hjelp av et oksygenmeter (jeg eier et AZ8403 fra AZ Instrument Corp.) måler jeg da typisk 15 ppm som passer for det meste av øl.