Houston, we’ve had no problem here

På en innovasjonskonferanse i regi av TAFJORD skulle det bygges modellraketter med tilhørende pynting for deretter å skyte de opp. Jeg fikk ansvaret for å lage en bruksanvisning (på norsk) som var bedre enn den som fulgte med byggesettene da ikke alle er like stødig i engelsk og/eller tysk. Det var da bare å hoppe i det, bygge en rakett, ta bilder underveis og testskyte den selvsagt. Følgende ble bestilt fra Elefun AS (i litt forskjellige mengder):

Motorene vi valgte heter D9-7, og har følgende spesifikasjoner:

  • Lengde: 70mm
  • Diameter: 18mm
  • Totalt momentum ca.: 19,5 Ns
  • Thrust: 8,7 N
  • Thrust varighet: 2,1 s
  • Forsinkelse: 7 s

Forsinkelsen er den tiden det tar mellom rakettkraften stopper, og motorstøt for at fallskjermen skytes ut. Lette modeller behøver lang forsinkelsestid, mens tunge modeller behøver kort. På produsentens hjemmesider fant jeg dette bildet som beskriver de ulike motorkarakteristikkene.

Siden vi snakker om motorer så kan jeg si et par ting om hva bokstavene og tallene i motornavnet betyr. Noen ser kanskje sammenhengen ut i fra spesifikasjonene over, men det er greit for de uinnvidde å få litt informasjon alikevel. Ser man på motorkoden «D9-7» så betyr D’en den totale kraften målt i Newton-sekunder (Ns). En D-motor er opp til dobbelt så sterk som en C-motor som igjen betyr sånn ca. dobbelt så stor flygehøyde. 9-tallet i motorkoden viser motorens gjennomsnittlig skyvekraft og hvor fort raketten flyr. Verdien måles i Newton (N). Det siste tallet (som her er 7) er som tidligere nevnt forsinkelsen fra motoren stopper til fallskjermen skytes ut. Tallet kan også være 0, som betyr ingen forsinkelse. Denne motoren brukes typisk til flertrinnsraketter eller andre spesielle bruksområder. Man vil også se motorer som har bokstaven «P» som forsinkelse. Disse motorene er «plugged» og har ingen utskytningsfunksjon for fallskjermer. Fallskjermen må da istedenfor løses ut elektronisk. Motorkoder gjelder ikke bare for modellraketter. I skrivende stund er Saturn V verdens kraftigste rakett. Denne raketten har motorklassifisering AG.

Jeg skal ikke her bruke noe tid på å forklare selve byggingen (som egentlig er ganske rett fram), men legger heller ut veiledningen som jeg har laget i form av en PDF. Jeg vil derimot fortelle litt om hvordan første oppskytning gikk, for det var egentlig sykt bedre enn jeg hadde trodd. Det er alltid litt spennende når man står der på «standplass» og utskytningskontrolleren er armert. Det tar et lite sekund eller to fra du trekker av til motoren tenner skikkelig som kan føles litt som en evighet. Med et «swooooch» så setter raketten avgårde. Den går sykt fort og et par sekunder senere så ser du den knapt igjen. Den flyr flere hundre meter opp i lufta. Det tar som sagt 7 sekunder fra motoren brenner ut til fallskjermen skytes ut. Hver gang man sender opp en rakett så er jo spørsmålet om fallskjermen vil åpne seg som den skal. Det er jo mye som kan gå galt med ting som henger seg opp eller surrer seg fast. Det gikk heldigvis bra og skjermen løste seg fint ut. Raketten dalte overraskende rett ned slik at vi lett fant den igjen.

Hvor høyt raketten kom er tilnærmet umulig å si fra den posisjonen hvor vi stod – som var rett under den. Man får kjøpt elektronisk nyttelast som kan gi svar akselerasjonen og høyden til raketten, men da bør man virkelig finne igjen raketten da disse instrumenta ofte koster mye mer enn raketten.

Hvis noen er på jakt etter en ny hobby, og gjerne noe for voksne og barn sammen så anbefaler jeg virkelig dette. Små raketter slik som det er snakk om her koster ikke skjorta og er veldig morro. Rakettene kan også pyntes med klistrelapper og/eller spraymales slik at de blir skikkelig fancy.