Det lid mot kveld i hytta vår

Det lid mot kveld i hytta vår
og stille skogen drøymer
med’ fjelli høge, trauste står
og heile dalen gøymer
Når skuggar sig frå fjelli blå
og fossen susar langan’ frå
me heile verdi gløymer

Frå peisen lyser elden raud.
Me sit på golv og pute
og høyrer segn om draug og daud
medan det myrknar ute
Me høyrer ljod og vare fet
Kva var det der som skreik og let
-kva skugge der mot rute?

Men otten døyvest i musikk
og vare draumar vaknar
og talen kverv til smil og nikk.
Ein ikkje ordi saknar.
Ja, kvelden gjeng så alt for fort.
Men um vi snart lyt draga burt
so aldri minna blaknar.

Inger Johanne Halsør

Noen har kanskje hørt navnet Inger Johanne Halsør før, men de fleste kjenner henne nok som Inger Hagerup; en av kanskje Norges mest kjente forfattere. Så hva har diktet «Det lid mot kveld i hytta vår» fra 1927 med en Rosablogg fra 2018 å gjøre? Jo, nå skal dere høre. Fruen (eller Keiserinna av Universet som hun kaller seg) og jeg har bestemt oss for å bygge et fattigslig hus på fjellet. Kanskje ikke akkurat «fattigslig» selv om «hytte» på lavtysk faktisk betyr «fattigslig hus». Den klassiske, norske hytta var av beskjeden størrelse, ofte ikke mer enn 30–40 m2 med sparsomlig komfort som sikkert hadde sin sjarme, men der er ikke vi. Nei, vi går for den mer moderne fritidsboligen med høy grad av komfort og susedo. «Susedo?» spør du. Dette er ingen fransk glose, men rett og slett et ord min far har brukt så lenge jeg kan huske om vannklosett. For å sette ting litt i perspektiv så er dette ingen friluftsmann, men en som dro på påsketur og spiste nista 100 meter fra bilen etter å ha kava seg opp en brøytekant på ski. Det er utenkelig at denne mannen skal dra noen som helst sted uten susedo; han kommer jo tross alt fra et møblert hjem. Nok om susedo. Å bygge fritidsbolig er nok ikke det smarteste man gjør øknomisk, men så er ikke dette en investering i penger men i opplevelser og minner akkurat slik Inger Hagerup skriver i diktet over. Siden det nå naturlig nok blir en del innlegg om hyttebygging har jeg laget en egen meny øverst som heter «Hytte». Trykker man på «Hytte» så får man alle innleggene kronologisk og ikke godt blanda inn i mellom resten av innleggene mine på forsida. Nå starter jakta på den perfekte tomta.