Nødplakat

Det var mer eller mindre tilfeldig at jeg kom over en tjeneste levert av Kartverket i samarbeid med hovedredningssentralene og nødetatene. Tjenesten kalles for Nødplakat, og er en webbasert tjeneste for å lage din egen nødplakat i form av en PDF. En nødplakat inneholder følgende: GPS-koordinater, kartutsnitt, kommune og nærmeste stedsnavn og nødnummer. Hva skal man så med dette? Nå er det faktisk slik her i landet at ikke alle steder har gatenavn og nummer. Hva med ei hytte på fjellet hvor man kanskje refererer til området som hytta ligger i. Ikke alle husker gårds-/bruksnummer heller når det brenner på dass. Hva hvis du går på tur i et område du ikke er kjent. Hvordan skal du fortelle nødetatene at du har skada deg og oppholder deg ved ei ukjent hytte? Det er her nødplakaten kommer inn. Tenk hvor praktisk det hadde vært hvis alle hadde en nødplakat hengende inne og en ute på hytta si. Man kunne da lett fortalt nøyaktig hvor man var når man virkelig trengte hjelp. Jeg skal nå kjapt fortelle hvordan man lager en nødplakat.

  1. Gå til norgeskart.no
  2. Zoom deg inn på kartet (eller bruk søkefeltet)
  3. Klikk på det eksakte stedet du vil markere, f.eks. hytta di
  4. Velg «LAG NØDPLAKAT» på menyen som kommer opp
  5. Godkjenn vilkåra
  6. Gi punktet ditt et stedsnavn (f.eks. «Hytta vår»)
  7. Velg «Ja» i feltet «ER DETTE RIKTIG»
  8. Trykk knappen «LAST NED». En PDF blir da generert som du kan laste ned/skrive ut

Jeg har laget en nødplakat til Det Kongelige Slott i Oslo som et eksempel dere kan se her.