Teletype Network

Bare så det er sagt så blir dette en skikkelig «geek out«. Vi skal snakke om en gammel protokoll (RFC 15) fra 1969, utvidet i RFC 855 i 1983, og standardisert av Internet Engineering Task Force (IETF) i Internet Standard STD 8. Vi snakker om Telnet («teletype network»). Kort oppsummert så er det en toveis interaktiv tekstorientert (7-bit ASCII) klient-server protokoll som kommuniserer over Transmission Control Protocol (TCP) port 23. Opprinnelig så gikk trafikken over Network Control Program (NCP) protokollen som ble brukt av tidlig Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET). Protokollen er ukryptert og er i dag på mange måter erstattet av Secure Shell (SSH) protokollen som først ble utgitt i 1995. Den eldre protokollen brukes i disse dager bare i sjeldne tilfeller hvor SSH eller andre moderne protokoller ikke støttes. Nå skal det sies at jeg fortsatt bruker telnet til feilsøk av for eksempel Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Nederst i Wikipedia-artikkelen ser man et eksempel på hvordan telnet kan brukes mot SMTP-porten (TCP port 25) på en e-postserver. En liten digresjon når vi snakker om feilsøk. Jeg hører stadig vekk at noen forsøker å «pinge» (telnet er forresten også er verb hvis man lurer på det) en maskin, men den svarer ikke så da er konklusjonen at den er av/død. Når folk snakker om ping så er det en applikasjon som benytter seg av Internet Control Message Protocol (ICMP) protokollen til å sende såkalte type 8 (Echo) «pakker». Det som er problemet er at mange brannvegger (også den lokale på maskinen) kan blokkere ICMP-trafikk og da oppleves det som at pakkene ikke kommer fram selv om maskinen er på lufta. Nok om ICMP. Telnet-klienten (programvaren) finner man stortsett på alle plattformer. I eldre Windows-versjoner så var telnet en standard DOS-kommando, men i nyere Windows-versjoner må denne installeres. Selv foretrekker jeg å bruke PuTTY som klient. PuTTY er også en SSH-klient hvis man skulle trenge noe slikt. For at denne artikkelen skal gi noe mening så må vi snakke litt om tegnsettet American Standard Code for Information Interchange (ASCII), eller rettere sagt ASCII-kunst. ASCII-kunst er kunst/tegninger laget av tegn i ASCII-tegnsettet. Under ser dere et eksempel på en hund jeg fant på nettsiden ASCII Art Archive.

  __      _
o'')}____//
 `_/      )
 (_(_/-(_/

Og nå kommer vi til sakens kjerne og hva denne artikkelen faktisk handler om og det er Star Wars og konkret episode IV – A new hope fra 1977. Noen har laget filmen (riktig nok ikke hele filmen enda) i ASCII og det eneste man trenger å gjøre for å se den er å telnete inn på towel.blinkenlights.nl (kommandoen er: telnet towel.blinkenlights.nl). Enjoy!