The Griswolds Mark II

Da er det snart jul igjen og julelysa tennes i de tusen hjem. Vi her hjemme pleier å tenne julelysa på huset 1. advent, men i år var vi litt i stuss om vi skulle tenne lysa før. Det var overraskende mange som tente lysa sine tidligere (les: allerede i november). Jeg pleier å være blant de første som tenner i nabolaget, men i år ble jeg trolig en av de siste. Hva som er bakgrunnen for den premature tenninga vet jeg ikke, men jeg vet at psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes kom med en oppfordring i november om å bare tenne julelysa (eller vinterlys som hun også kaller dem) når du føler for det. Jeg har lagt ved en link til artikkelen her. Jeg har før om åra brukt et astronomisk tidsur til å styre julelysa på huset. Du kan lese mer om denne løsninga i innlegget «The Griswolds«. I år så gjorde jeg en endring på styringa av lysa og erstatta det astronomiske tidsuret med et par Z-Wave+ Fibaro FGWPF-102 veggplugger som er styrt av min Athom Homey Pro (du finner et innlegg om den her). Bakgrunnen for at jeg byttet til en smarthusløsning er rett og slett den fleksibiliteten som dette gir. Jeg har nå på en enkel måte muligheten til å styre lysa slik jeg ønsker. Denne styringa er selvsagt helt uinteressant for de som lar lysa brenne døgnet rundt i en måned eller to. Jeg må være så ærlig at jeg slukker lysa når jeg ikke har noe glede av dem som når jeg f.eks. sover eller er på jobb. Det som smarthusløsningen tillater er at jeg nå kan styre når lysa lyser på den enkelte dag. Det er jo gjerne noen dager hvor man ønsker at lysa gjerne skal være på hele dagen. Jeg har klippet sammen et bilde av hvordan en slik flow i Homey’en kan se ut her. Denne flow’en her kjører hvert 15. minutt og der er ingen sjekker om julelysa allerede er på eller av. Der er sikkert noen flow-ninjaer som vet om en bedre måte å gjøre dette på, men den funker og det er godt nok for meg.